“Bijna iedereen heeft dwangmatige gedachten”

Datum: 6 mei 2015
Mensen die regelmatig controleren of hun handen schoon zijn of die denken dat hun huis in de brand staat zijn niet alleen. Onderzoek laat zien dat 94 procent van de mensen regelmatig ongewenste overheersende gedachten of impulsen hebben.

Het onderzoek uitgevoerd door de Concordia University en 15 andere universiteiten wereldwijd laat zien dat de gedachten, beelden en impulsen die kenmerkend zijn voor een obsessieve compulsieve stoornis veel voorkomen.

Dwangmatig

“Dit onderzoek laat zien dat niet de ongewenste, dwangmatige gedachten het probleem vormen. Het gaat erom wat je er mee doet”, aldus hoofdonderzoeker Adam Radomsky. “En dat is belangrijk voor de cognitieve en gedragstherapie die we gebruiken bij mensen met een obsessieve compulsieve stoornis (OCS).”

Juist de bevestiging dat dit soort gedachten heel normaal zijn, kan helpen om patiënten te verzekeren dat ze niet anders zijn dan anderen. “De meeste mensen die een gedachten krijgen om van het balkon te springen, zullen zichzelf vertellen dat het een slecht idee is. Mensen met OCS zullen eerder denken dat ze zelfmoordneigingen hebben. Patiënten hebben vaak meer van dit soort gedachten en die maken hen verdrietig. Het feit dat ze deze gedachten hebben is echter niet zo anders dan bij andere mensen”, legt Radomsky uit.

 

Bron: Gezondheidsnet.nl

 

« Nieuwsoverzicht