Veel schaamte over angstklachten

Datum: 15 maart 2015

Van de ruim drie miljoen Nederlanders die te maken krijgen met angststoornissen, durft een grote groep zelfs goede vrienden en familie niet in te lichten.

Nederlanders durven vaak niet over angststoornissen te praten. Zelfs goede vrienden en naaste familie inlichten is voor één op de drie mensen een brug te ver als zij kampen met angst of paniekaanvallen. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction, in opdracht van Fonds Psychische Gezondheid. Eerder bleek al dat ruim drie miljoen Nederlanders minstens één keer in hun leven een angststoornis krijgen.

De impact van een angststoornis – waarbij mensen als gevolg van extreme en continue angst niet meer goed kunnen functioneren – wordt vaak onderschat. Zo denkt een kwart van de Nederlanders ten onrechte dat een biertje of wijntje in de kroeg uitkomst kan bieden. 36 procent van de respondenten zegt verder dat men maar niet toe moeten geven aan angsten. ”Mensen realiseren zich daarbij niet dat een angststoornis iemands hele leven kan bepalen”, stelt Baer Jonkers, psycholoog van Fonds Psychische Gezondheid.

Veel mensen met een angststoornis zijn bang om hierdoor afgewezen te worden. Zes op de tien Nederlanders zouden een angststoornis niet vermelden bij een sollicitatie. Begrijpelijk, vindt Jonkers. ”In een maatschappij waarin de druk om succesvol te zijn steeds groter wordt, is het moeilijk om over dit soort zaken open te zijn.”

Volgens Jonkers is het heel belangrijk om over je angsten te praten en eventueel professionele hulp in te schakelen.

Bron: GGZ nieuws

« Nieuwsoverzicht